Thursday, February 20, 2025

Conclave

 <<Ahir vespre vaig anar a veure la peli "Conclave" (https://ca.wikipedia.org/wiki/Conclave_(pel·lícula_de_2024) No sé si te fusta d'Oscar. No vull fer "spoilers", però les sorpresses del guió només sorprenen per l'improbable de la seva realitat en un Vaticà del segle XXI. Un excès de primer plans de la cara dels protagonistes li resta seguiment de l'acció. Ralph Feinnes ens regala un paper com els que ens té acostumats, però em sembla que "pateix" massa. Aneu a veure-la a la vostra discreció. (Catolics reclacitrants, abstenir-se. Agnòstics, aneu a veure una "peli de tiros”)>>

Això va ser l’entrada de WhatsApp que vaig compartir amb uns col·legues i amics. Pot ser una mica incòmode escriure sobre el conclave just quan l’actual papa està ingressat a l’Hospital Gemelli amb un quadre respiratori complex del que és possible que no s’ensurti, donada la seva edat i patologia concomitant. Però l’experiència de veure una pelicula sobre el tema de la elecció del papa i, més concretament un film amb qualitat suficient per a que sigui nominat pel Premi Oscar de l’Academia de Hollywood, m’ha portat a aquest breu assaig/critica cinematogràfica.

“Conclave” compta amb un elenc d’actors força potent: Ralph Fiennes, Stanley Tucci, John Litgow, Sergio Castellito i Isabella Rossellini, com actors principals, i la competent direcció de l’alemany Edward Berger. Produida per Tessa Ross y tres productores: Film Entertaiment, Indian Paintbrush and House Productions, fan el film angloamericà.

El relat dels interiors de procés de nomenament papal ja ha estat tractat en pel·licules anteriors, fins i tot algunes de cómiques com

Qualificada com “political thriller”, la pel·licula relata el procés del’elecció papal i les dificultats inherents a les condicions exigibles pel nomenament d’un papa, a les que es sumen les peculiaritats de les personalitats del posibles candidats “papabile” en el argot vaticà.

El guió està bassat en la novel·la de l’escriptor anglés Rober Harris, prestigiós autor de diversos titols de ficció històrica que han donat origen a films, alguns dirigits per Roman Polanski com “Pompeii”, “The Ghost Writer” o “An Officer and a Spy”, i altres exits de la pantalla com “Munich” o “Enigma”. Es permet alguns salts al buit per evitar allargar més els 120 minuts de projecció i algunes inconsistències o plans de la Ciutat del Vaticà inexistents.

Realitzada en bona part als estudis de Cinecittà, aprofita la magnificència dels edificis vaticans per enquadrar varies escenes.

De l’innegable professionalitat dels actors, tots veterans, destaca el paper de Ralph Fiennes com a degà del Col·legi cardenalici i director del conclave, que ens regala una personificació dramàtica com les que ens te acostumats. Personalment sempre m’ha semblat massa serio i, concretament en aquesta pel·licula, em sembla que pateix massa.


…//

more to follow

Tuesday, February 18, 2025

Tremolors

 



 TREMOLORS 


L’amfiteatre de Tarragona patirà tremolors quan passin els trens de mercaderies pesants pel nou traçat de les vies d’ample standard. Això passarà. Que aquests tremolors afectin l'estructura, està per veure. Quan caiguin les primeres pedres de la precària estructura ho sabrem de cert. 

Tota la resta es xarrera. 


Ens presentaran un informe exhaustiu dels registres que s’han fet amb sismògrafs per part dels propietaris de les línies ferroviàries. Si el que es pretenia era l’obtenció d’informació fefaent sobre el risc que els trànsit ferroviari afecti l’estructura del monument bimil·lenari, ho seu fora encarregar l’estudi a una empresa o organització independent. Altrament és com si el llop feroç fos el contratista d’obres de la caseta dels tres porquets. 


Per cert, ja d’entrada l’instal·lació dels sismògrafs fou peculiar. Només els posaren a l’extrem superior de les grades originals. Ja està bé per ser les estructures més altes que sobreviuen els embats del temps i les accions humanes. Recordeu que les restes del convent i després presó van se dinamitades el 1921 amb feliç acord de les autoritats municipals. No es van ficar sismògrafs ni a la Porta Triumphalis ni a les parets de la basílica romànica, ambdues les àrees de més risc de patir danys per les vibracions. 


Però, tant s’hi val. Tot plegat els quatre pedrots de l’amfiteatre, si cauen, es poden tornar a posar a puesto, com fan arreu on pateixen terratrèmols. El cas és que no molestem a la sacrosanta RENFE i la seva germana Adif, representants a la terra de l’estat espanyol que està al cel (de Madrid). 


A veure. El tema és que continuaran passant trens de mercaderies pel lloc. Alguns amb cisternes de clor liquid, propilè i altres misteriosos productes dels contemplats en el RID 19, un monumental reglament que ocupa 1037 pàgines del BOE núm. 120, de 20 de mayo de 2021, (páginas 60386 a 61422), que l’estat reprodueix per delegació de la Unió Europea i que, molt probablement, ningú s’ha llegit. 


Quan els trens de 750 metres hagin aconseguit superar la corba de la plaça dels Carros, enfilin la via cap a Barcelona i comencin a accelerar, potser no facin tremolar les pedres de l’amfiteatre, però de ben segur que em faran tremolar a mi de por pel risc que el transport de mercaderies perilloses per una via aguantada en el tercer carril representa. 


Vatua Déu! que si passa alguna desgracia potser que esmolem les falçs dels nostres avantpassats per desprendre dels seus atributs testimonials als responsables. 


Via (tercer carril) fora!! 


9 febrer 2025 

Tuesday, February 04, 2025