Publicat el 18 de desembre de 2020
..
Esta bitácora, blog, o bitàcola (nótese el acento abierto) estará escrita indistintament en español, English o català, y por tanto está dedicada a españoles que hablen catalán, English speaking Catalans, americans o anglesos que parlin català, y las combinaciones derivadas, aunque se admiten comentarios en cualquier idioma... Después de 6 años, decido cambiar un poco el encabezamiento. La Percepción Selectiva es una de mis deficiencias
El judici dels responsables supervivents dels atemptats jihadistes de l'agost de 2017 a Barcelona i Cambrils s'ha configurat, un cop més, com una farsa de les que el sistema judicial espanyol ens té lamentablement acostumats. Ha estat assignat a l'Audiència Nacional per tractar-se de delictes de terrorisme, un tribunal amb una llarga història d'arbitrarietats que rauen en el seu origen del tristament recordat "Tribunal de Orden Público" del franquisme: una institució de l'estat que no defensa la llei sinó l'estat. Una llarguíssima instrucció de tres anys, al límit de la prescripció gens justificable, no té més justificació que la d'ajustar el procés a les conveniències polítiques de cada moment.
La tria del magistrat president tampoc sembla casual. Un personatge atrabiliari que seguirà fil per randa els propòsits del judici: condemnar als tres processats al que es pugui i evitar en tot moment que es puguin esbrinar les circumstàncies que dugueren als atemptats, la seva gestació i execució i la resolució policial amb la mort dels principals responsables a mans de les forces actuants.
Ja des dels moments inicials va resultar evident la complexitat de la trama i els dubtes sobre la implicació de forces estranyes, com els serveis secrets, en el seu origen. Per això no calia gaire imaginació ni cap paranoia conspiranoica, especialment per la figura del presumpte cap de la cèl·lula terrorista, l'imam dels collons Abdelbaki es Sati, de qui romanen dubtes que morís a l'explosió a Alcanar el dia abans dels atemptats.
La funció del jutge Guevara és evitar per tots els mitjans possibles, legals, forenses o autoritaris, que el judici vagi més enllà de condemnar als acusats i donar el proverbial "carpetazo" a tot el procés. I amb això evitar qualsevol altra indagació que pugui involucrar serveis secrets de l'estat i no tan secrets com la Guàrdia Civil.
La barroera i canterosa i esquerpa actuació del jutge serveix per distreure l'atenció del propòsit real i donar l'impressió que només són les formes forals i no el fons el que es persegueix. Com tan sovint, la sentència ja està escrita--han tingut temps de sobres--i es limitarà a fets molt específics sense entrar per a res en els "perquès".
Només és possible que algun o alguns dels lletrats se n'adonin, reptin al jutge fins a fer l'actuació impossible, el judici es declari nul i tornem a començar. Els recursos al Tribunal suprem també estan escrits i no caminaran gaire més enllà, ni els drets constitucionals de les víctimes a conèixer les veritables causes i causants tindran acollida al Tribunal Constitucional, que ja sabem de què va.
Ens queda per a la història que el propòsit d'ofegar en sang el procés independentista de Catalunya a l'estiu de 2017 va fracassar, puix que l'1 d'octubre els catalans vam demostrar, malgrat piolins, pallisses, discursos reials i empresonaments, la nostra voluntat de ser un país independent.
Xavier Allué. Nov. 2020
Vamos a dar por bueno que vivimos en una democracia constitucional y que la jefatura del estado la ocupa un monarca a título de rey, cuya mandato es vitalicio y de transmisión hereditaria. Pero eso no ha podido evitar que el rey, el primer rey de esta monarquía constitucional sea un sinvergüenza adúltero, aficionado a la cacería de especies protegidas, evasor de capitales, traficante de influencias, dimisionario y fuguista.
Las revistas que se ocupan de los ricos afirman que su fortuna sobrepasa los 2000 millones de dólares, lo cual puede ser cierto o no, pero que en cualquier caso excede a lo que haya podido conservar de la asignación presupuestaria que anualmente le concede el estado por su ocupación. Es posible que habladurías y distorsiones de la realidad puedan exagerar magnitudes, pero los hechos muestran que se permite un tren de vida que no se paga con la asignación, que se le reconocen amantes e hijos ilegítimos y que se vio obligado a abdicar cuando ni siquiera existía una provisión legal para ese gesto y que su hijo y sucesor le ha retirado su asignación ante las sospechas de actividades económicas de dudosa legalidad. Tan dudosa que sus próximos y más leales súbditos, se han apresurado a recordar a los cuatro vientos que el jefe del estado es inviolable y que no tiene que responder ante nadie de sus actos. Aparte del conocido dictum "Excusatio non petita, acusatio manifesta", resulta que no es así.
La Constitución española podrá tener los defectos en su origen y en su desarrollo que se estimen, pero es un texto que admite escasos equívocos:
Art. 56.3 La persona del Rey es inviolable y no está sujeta a responsabilidad. Sus actos estarán siempre refrendados en la forma establecida en el artículo 64...
Art. 64.1 Los actos del Rey serán refrendados por el Presidente del Gobierno y, en su caso, por los Ministros competentes... 2. De los actos del Rey serán responsables las personas que los refrenden.
Basta imaginarse que si por encima de mantener relaciones adúlteras con varias mujeres lo hubiese hecho con menores o que hubiese asesinado a una o varias, ¿seguiría siendo inmune como Barba Azul? El mero hecho de mantener relaciones sexuales, aún entendiendo que fuesen consentidas, se aproxima peligrosamente a la imposición, cuando la diferencia de poder impone la relación al inferior.
Pero es que queda toda la cuestión de los dineros. Es bien conocido que cuando el monarca accedió al trono, por obra y gracia de la disposición de un dictador sangriento, no se le reconocía fortuna alguna. Es cierto que recibió regalos suculentos, algunos tan evidentes como varios yates sucesivamente llamados "Bribón". Los regalos a las autoridades estatales tienen carácter simbólico pues su propiedad revierte al Patrimonio del estado. De no ser así, representan un beneficio económico que está sujeto a tasación fiscal. En ningún sitio está escrito que los beneficios económicos del rey estén exentos de tributación.
Una parte de sus negocios personales medio se descubrió a principios de los años 80 hasta el punto que quien tenía el encargo de las finanzas reales, el señor Manuel Prado y Colón de Carvajal, dió con sus huesos en la cárcel por unos trapicheos millonarios cuyo alcance aún está por explicar. Algo más se podrá decir de las turbias relaciones que mantuvo con el banquero Mario Conde que ha publicado él mismo y otros. Así como la participación como comisionista en compras de petróleo o la construcción de ferrocarriles en el desierto saudí.
Resumiendo: parece evidente que la conducta del rey emérito tiene bastante de reprobable. Igualmente que la pretendida inviolabilidad lo es sólo para los actos que, refrendados por el gobierno, realice como jefe del estado. De todo lo demás: adulterios, elefantes muertos, evasiones fiscales y mangoneos dinerarios múltiples, tiene que dar cuenta a la gente y a la justicia.
Y el actual jefe del estado, el rey nuevo, también tiene que justificar sus actuaciones.
Tiene mala solución. Lo único que puede salvarla es que el emérito se muera y con ello se extingan las responsabilidades. Tiene una edad que lo puede hacer hasta natural. O no.
...
L'espai perdut
L'espai
és una realitat mesurable. Fins i tot delimitable, tot i que es
considera infinit i en continua expansió, parlem dels confins de
l'espai. Confinats com estem, el que hem fet és reduir els espais
nostres i, amb això, els moviments.
Hem
perdut espais. Espais que creiem que eren nostres, que formaven part
del nostre entorn personal, no els tenim
accesibles. Uns espais ens estan vedats. Són espais propers, d'ús
comí, compartits. Altres, grans espais, queden fora del nostre abast
pel confinament. Fins fa poc tota la superfície terrestre
estava al nostre abast. Podíem viatjar pels cinc continents sense
gaires limitacions i,
fins i tot, a un cost abastable. Això era la glòria de la dita
"globalització", anglicisme de mundialització: viatges
transoceànics, vacances a 10.000 quilòmetres de casa nostra,
negocis a déu fusos horaris amb clients que es lleven quan nosaltres
a penes anem al llit.
Precisament
a estat a l'hora causa i conseqüència de
la CoViD-19: la transmissió de l'epidèmia s'ha fet per l'espai
aeri. La principal mesura de prevenció d'àmbit internacional ha
estat el tancament de l'espai aeri. Un altre espai perdut.
Amb
el confiament, a tots els efectes perdem l'accés lliure a tots els
espais públics: carrers, parcs, avingudes, passejos, monuments,
museus, estadis, teatres, sales de concerts... La Scala de
Milà, el Liceu, el Palau de la Música, l'Albert Hall, Wembley,
el Camp Nou, el Colosseu, Champs Elysèes,
la 5a Avinguda,
la pujada a l'Everest, la Kaaba, tot buit, mentre tots restem
tancats als nostres espais privats.
S'ha
decidit que hem de mantenir un espai d'1,5 a 2 metres de la resta
dels humans, una distància física, que no social. Potser una
distància solidària, per a no contagiar ni ser contagiat. Un espai
perdut. O guanyat.
Hi
ha espais que, fins ara, consideràvem comuns: el pati de l'escola,
les sales d'espera del dentista, de les estacions de trens, dels
aeroports, les àrees de descans de les autopistes, les platges, els
pàrquings lliures, les voreres dels carrers o
els passos de vianants. A més de tots els establiments, botigues,
bancs, cafeteries, esglésies, hotels i pensions, oficines
i dependències administratives.
També altres més petits com el replà de l'escala, el portal de
casa, els lavabos públics, les cabines dels caixers automàtics,
els ascensors.
Espais
que, fins ara, a penes havíem considerat com "espais",
llocs o indrets.
L'epidèmia
ha trastocat també els espais imaginaris de les societats modernes.
Fem servir espai per denominar àmbit: espai polític, espai
professional, espai electoral, espai econòmic, espai social. O
l'espai d'un diari, com aquest, que ha d'ajustar el que publica a
l'espai de les seves pàgines. Quelcom que es pot, d'alguna manera,
ocupar.
Almenys temporalment
hem perdut el control de l'espai. En part per què ens hem retirat,
hem cedit l'espai a l'amenaça del virus i en part per què ens l'han
vedat amb el confinament.
Però
ara es tracta de recuperar els espais. La manera és
compartint-los perquè de
poc serveix si només ocupem un espai només nosaltres sols. Per a
compartir-los cal un grau de confiança que el virus ens ha pres.
Confiança en què els
altres, que som nosaltres mateixos, no representen un perill. El
límit ho posem en una frontera a les secrecions respiratòries
mitjançant una mascareta i el manteniment d'una distància física,
d'un espai.
I
aviat recuperarem la resta d'espais. Els carrers, que, de ben segur,
seran sempre nostres.
XA
7 juny 2020
A mig pal, per tot plegat |