Saturday, November 28, 2009

L'art i la redempció dels captius


Va ser aquest cap de setmana passat que vam anar a Soria per a veure la darrera edició de "Las Edades del Hombre"l'exposició d'art sacre que de fa més de 20 anys recull les peces més valuoses de l'art sacre de esglesies i catedrals de Castella i Lleó. Un aventura iniciada pel capellà Jose Velicia, traspassat ara fa uns anys, i que ha mantingut un elevat nivell d'aportacions a la cultura. Amb un generós finançament de la Junta de Castilla y Leon y Caja España, fent servir de seus les catedrals que romanen tancades al culte mentre duren les exposicions, l'excel·lent disseny de les exposicions i la documentació que les acompanya, fan de "Las Edades del Hombre" un esdeveniment cultural memorable en totes les seves edicions.
A més, han servit per a restaurar moltes de les peces exposades, sovint oblidades i plenes de pols a recons d'esglesies, victimes propiciatòries de desaprensius, lladres i clergues corruptes, que de tot hi ha hagut.

Però l'aportació d'avui és la taula de fusta tallada i policromada que il·lustra aquesta entrada i que mostra a Sant Pere Nolasc pagant el rescat d'uns cautius. ("Clicant" a sobre es veu ampliada. La foto es meva i la podeu fer servir pel que volgueu) Formava part de l'exposició de la concatedral de Sòria, i ve a tall del rescat del vaixell de pesca tonyinaire "Alakrana" a Somàlia.

A la taula es poden apreciar detalls com les cadenes que pengen del coll dels captius, la lluentor de les monedes del rescat i l'insignia que penja al pit de Sant Pere Nolasc, amb l'emblema dels Mercedaris que inclou l'escut de les quatre barres.

Es sorprenent (bo, no sorpren ja quasi res) que els partits de la dreta nacional-católica no hagin tingut present la virtut de les Obres de Misericòrdia i d'entre elles, la de redimir als captius, i s'hagin dedicat a tocar els collons del govern d'en Zapatero per haver afavorit el pagament d'un rescat.

Sant Pere Nolasc, miserere nobis.

(De veritat penseu que aquests cabrons de la Conferència Episcopal creuen en Deu i la Santa Mare Esglesia?

No comments: