Wednesday, December 22, 2010

I a qui li farem pagar la culpa ara que no hi ha Tripartit?


De ben segur que tots coneixeu el compte dels tres sobres que es lliuren a qui pren possessió d'un càrrec: el primer sobre, a obrir tan bon punt tinguis problemes, hi ha un full que diu: fes-li pagar la culpa al teu predecessor. Això dura un temps: segur que el teu predecessor en va fer de cagades i és fàcil explicar-les com a causa del que va passant. Si no te'n surts, obres el segon sobre on el paperet diu: fes un nou pla estratègic o d'empresa. Amb això pots tenir entretinguts als que et manen i als que t'envolten durant una bona estona.

Però si els problemes augmenten, a les hores has d'obrir el tercer sobre. El paperet que trobaràs diu: La teva organització necessita un nou lider: plega.

No sé si l'Artur Mas es trobarà sobre la taula els maleïts sobrets, però que tingui per segur que acaba de posar la cara allà on hi llencen les tomàtecs.

L'andròmina del Tripartit, pel seu propi disseny era fàcil de criticar. Com ja s'ha dit, i crec que va ser el mateix Montilla, els membres de la coalició es dedicaven per les tardes a criticar i desfer el que havien acordat pel matí, més pendents del seu entorn partidista que no pas de fer una feina de govern coordinada. Això és probablement injust per que la tasca del Tripartit ha deixat moltes coses fetes i, en la mesura del possible, s'han fet polítiques d'esquerres, bones per la gent corrent. Un altre cosa han estat les seves incoherències i l'enorme pes de la crisi econòmica que ha malmès molts esforços.

Així els hi anat a les eleccions: tots al carrer. A la puta calle que diuen en castellà. És el preu de la derrota.

Però i ara, què? Els hi donarem la culpa de tot?

Jo li recomanaria a l'Artur Mas que s'ho prengui amb calma, que trigui el més possible en obrir els sobrets i que es posi a treballar de valent i a fer treballar a l'administració a les seves ordres. Hi ha prou gent bona per fer tot el que calgui, si se'ls mana be. I que no corri massa i es trobi que ja ha obert tots tres sobrets.

No comments: