Thursday, March 03, 2011

Presentació d'un nou llibre sobre l'Hospital Joan XXIII de Tarragona


Presentació llibre

"ALLÀ BAIX". L'Hospital Joan XXIII de Tarragona (1967-2009)
de Xavier Allué

DIA: Dilluns 14 de març
HORA: 20 hores
LLOC: Sala d'actes de l'Ajuntament de Tarragona
AMB: Josep Fèlix Ballesteros (alcalde de Tarragona)
Manuel Rivera (director de Silva Editorial)
Josep M. Comelles (antropòleg i prologuista del llibre)
Xavier Allué (metge i autor del llibre)

_________________________________________________________________________________________
Allà baix és un relat etnogràfic i diacrònic del Joan XXIII: hospital universitari i de districte a Catalunya, institució emblemàtica a les comarques de Tarragona, espai de memòria i lloc ple de vida —obert de 0 a 24 hores.
Amb un estil molt lliure i amè, dotat d’una mirada original i amatent amb els detalls, el doctor Allué recupera i compon una història col·lectiva de més de quaranta anys, viscuda per gent molt diversa i pel mateix autor —metge pediatre i director mèdic del centre, investigador i prolífic divulgador de nombrosos temes de medicina social.
Aquesta obra constitueix una aportació única, valuosa i interdisciplinar que ens apropa als exteriors i interiors dels serveis de salut al nostre país, de certes experiències professionals i humanes, dels seus mitjans materials i d’un entorn social sempre canviant.
A Xavier Allué Martínez (1943) li van oferir un lloc de treball com a metge a l’Hospital Joan XXIII al setembre de 1967, vàries setmanes abans que l’hospital entrés en funcions. Estava acabant la seva especialització en Pediatria i tenia ja plans d’anar-se’n als Estats Units amb una beca Fulbright. Divuit anys després va accedir a la plaça de cap del Servei de Pediatria i des de llavors treballa aquí (entremig: va completar estudis als Estats Units i el Canadà, va tornar Espanya per muntar l’UCI de Pediatria a l’Hospital de Cruces al País Basc, i després va treballar set anys l’Hospital Comarcal d’Eivissa).
Ha escrit i publicat un parell de llibres, dues dotzenes de capítols d’altres llibres, una vuitantena d’articles científics referenciats, moltes comunicacions a congressos nacionals i internacionals i més d’un miler d’articles d’opinió a mitjans locals i nacionals. Fa quinze anys, es va doctorar en Antropologia per la Universitat Rovira i Virgili. Ha realitzat treballs diversos a l’àmbit de l’antropologia mèdica des de la universitat tarragonina en la qual ha exercit com a professor.

No comments: